Les escoles José Echegaray i El Pontarró participen a l’edició més telemàtica del CUEME

Martorell tornarà a tenir representació enguany al programa ‘Cultura Emprenedora a l’Escola’ (CUEME), que fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques al cicle superior d’educació primària. L’Escola José Echegaray i El Pontarró participaran, junt amb altres centres de tota la demarcació de Barcelona, en una edició preferentment en línia.


El CUEME promou entre els estudiants la creació i gestió de cooperatives escolars al llarg d’un curs, amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat. A Martorell l’impulsa el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, i hi participaran el centre José Echeragay -que crearà sis cooperatives, tres de cinquè curs i tres de sisè-, i El Pontarró, que en crearà una.

El programa s’ha reconvertit en línia. “Treballarem les competències digitals amb els alumnes i volem fer un mercat en línia, amb una web pròpia de l’escola o a través de les xarxes socials, per a oferir tots els productes a vendre i difondre’ls als possibles compradors”, explica la tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Carme Moles.

Ella mateixa detalla que totes les càpsules formatives -el taller de cooperatives, disseny d’imatges logotips, estudi de mercat, càlcul de preu dels nous productes, tècniques de venda, entre d’altres- es faran en vídeos, i també es farà formació de tutors.

Les sessions al Molí Empresa “on els alumnes aprenen a inscriure una cooperativa, a obtenir el NIF i el permís de vendes”, es faran en plataforma en línia, i es potenciarà el format classroom, que fomenta les capacitats tecnològiques. “Ara més que mai n’hauran d’aprendre per contactar entre ells i amb nosaltres i tirar endavant el projecte”, diu Moles.

En paral·lel, apunta que “els alumnes que no van poder vendre els seus productes a finals del passat curs, podran fer-ho ara”.

Martorell, entre més d’un centenar de municipis participants

Martorell és un dels 109 municipis de la demarcació en participar al CUEME, un programa iniciat al curs 2011-12 i que organitzen les gerències d’Educació i Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona. Durant tot aquest temps hi ha pres part 42.000 alumnes, que han creat més de 1.800 cooperatives. Actualment, hi participen uns 9.100 alumnes.

Moles reconeix que “li tenim molta estima des de Promoció Econòmica, perquè dona a conèixer als alumnes totes les eines per a treballar el seu projecte com a empresa i com a emprenedors”, un camí que arrencarà amb la constitució de l’empresa; la formació de la cooperativa; la tria del sector productiu, del nom, dels membres i dels càrrecs; l’elaboració dels productes i tot el màrqueting i publicitat per posar-los a la venda.

El programa és un exemple de l’estratègia de la corporació provincial en l’àmbit educatiu, anomenada Educació 360, que treballa per connectar els diferents agents i recursos del territori per a oferir més i millors oportunitats educatives a la població que hi viu.